AWOG bekijkt en toetst ontwikkelingen telescoopstelen waaronder Waspak!

ingevoerd op 30-05-2016

AWOG bekijkt en toetst ontwikkelingen telescoopstelen

Gebruik van telescoopstelen voor glasbewassing houdt de gemoederen bezig. Hoe kijkt Kees Driesprong, bestuurslid van het OSB-segment AWOG en afgevaardigde naar de Commissie Veiligheid Gevelonderhoudsinstallaties (CVG), tegen dit onderwerp en de geldende regelgeving aan?

Telescoopstelen worden al tientallen jaren gebruikt als hulpmiddel voor glasbewassing. De tuckerpole heeft onmiskenbaar een opmars gemaakt, vooral onder zzp’ers. Grote vraag is of zij zich wel houden aan de wettelijke normen, gesteld voor de wassteel.

Ontwikkelingen onder de loep

De discussie over die normen is niet van gisteren. Argument daarbij is vaak dat de normen gebaseerd zijn op de oude soorten stelen (van aluminium) en niet op de lichtgewicht carbonstelen van nu. “Wij willen de huidige stand van zaken op het gebied van glas en gevel in nieuw ergonomieonderzoek oppakken en deze toetsen”, zegt Driesprong. “Daar nemen we niet alleen de wassteel, maar ook bijvoorbeeld het waspak en de glazenwassersbril in mee. Het is goed dat we, nu die ontwikkelingen er volop zijn, deze nader onder de loep nemen.”

Opkomst robotisering

Over ontwikkelingen gesproken. Hoe ziet het werk van de glazenwasser er in de toekomst uit? Gaat de robot de glazenwasser vervangen? Volgens Driesprong gaat dat voorlopig echt niet gebeuren. “Nee, zo’n vaart loopt het niet”, denkt Driesprong. “De robots die ik tot nu toe heb gezien, zoals die van Kite Robotics (een spin-off van de Universiteit Twente, red.), zijn vooral bedoeld voor hoge gebouwen met een egaal glasoppervlak. Er is bovendien nog steeds iemand nodig om de borstel voor het wassen te installeren, de robot te bedienen en weer mee te nemen.”

Dit artikel verscheen in Service Management nummer 4. 

Waspak en glazenwassersbril Waspak en glazenwassersbril